Adelaars: Seizoen 1989-90

Een memorabel jaar voor Adelaars. Terug in de Gooise Hoofdklasse kan Adelaars direct in de bovenste regionen meespelen en wordt op doelsaldo vierde. Paul van der Horst hangt zijn zaalschoenen in de wilgen en wordt coach. Lokaal talent Youri Mulder speelt de sterren van de hemel en helpt Adelaars aan de Districtsbeker.

Staand van links naar rechts: Paul van der Horst (coach), Peter Smulders, Evert-Jan Smeele, Robert-Jan van der Horst, Richard Bos. Gehurkt van links naar rechts: Geert Christenhuis, Youri Mulder, Peter Jurriaans en Klaas Ratsma.

Adelaars grijpt beker dank zij Christenhuis

HILVERSUM (Van onze medewerker) De laatste hoofdprijs van dit zaalvoetbalseizoen -de Gooise zaalvoetbalbeker- is tot veler verbazing door hoofdklasser Adelaars gekaapt. De Naarders maakten na rust dankbaar gebruik van het privé-oorlogje dat scheidsrechter Van Kampen en AMROH uitvochten, zodat de uiteindelijke 2-5 een uiterst geflatteerd beeld van de werkelijke krachtsverhouding gaf.

AMROH en Adelaars vochten in een meer spannend dan fraai gevecht verbeten om het eremetaal. De opening was voor de voor de Weespers, maar Peter Kemper, Michel Troost en Adrie Wijgers konden niet profiteren van het geklungel in de Adelaars-defensie. Halverwege de eerste helft verbrak Adelaar Evert-Jan Smeele het eenrichtingsverkeer met een harde schuiver op Marco Ruitenbeeks doelhout.

Chaos

AMROH-angel Gabri Martinez deed het een minuut later preciezer; met links pegelde hij de openings- treffer onhoudbaar achter Robert-Jan van der Horst: 1-0. Adelaars’ antwoord liet niet lang op zich wachten. Geert Christenhuis waagde een poging vanaf de middellijn waarop Ruitenbeek zich gruwelijk verkeek: 1-1. In dezelfde minuut profiteerde beste Adelaars aanvaller Youri Mulder van de plotselinge chaos in de AMROH-ploeg. Zijn onnauwkeurige assist werd door Peter Jurriaans fraai verzilverd: 1-2. Onnodig veel loopwerk met de bal leverde AMROH vervolgens nogal wat balverlies op, maar meer dan Jurriaans’ hakbal en een poeier van John de Hollander op de lat zat er voor de Naarders niet in.

Het eerste kwartier van het tweede bedrijf werd Adelaars compleet overspeeld, maar doelman Van der Horst en laatste man Christenhuis groeiden tijdens het beleg naar grote hoogte. Wim Steenman dwong uiteindelijk via de kluts het sterke Adelaars-collectief op de knieën: 2-2.

Lang heeft AMROH van die meer dan verdiende gelijkmaker geen plezier gehad. Troost ontving van de strenge Van Kampen onterecht twee minuten tijdstraf na een ongelukkige botsing met Christenhuis en toen even later Steenman zo dom was de doorgebroken Mulder te pakken en dus wel terecht twee minuten kreeg -was de finale feitelijk beslist. Adelaars buitte met twee treffers van de levensgevaarlijke Mulder de numerieke meerderheid koel uit: 2-4.

Averechts

Ook het alles-of-niets-offensief AMROH werkte averechts. Christenhuis blokkeerde een schot en zag het viertje tot eigen verbazing aan de overzijde in het lege doeltje rollen: 2-5. Martinez was met afstand de beste AMROH-speler. Bekerwinnaar Adelaars had in Christenhuis, Mulder en Van der Horst de uitblinkers.

De Naarders schakelden op weg naar de finale achtereenvolgens Apineon, Van Daalen, Makkelijk Zat, Vermeulen Boys en Eagles uit en mogen zich nu gaan meten met de bekerwinnaars van de rayons Utrecht en De Veluwe in de strijd om de afdelingsbeker.

In de finale van de afdelingsbeker won Adelaars vervolgens van Home Center:

Adelaars sterkste in bekerstrijd

(van onze sportredactie) HILVERSUM – Zaalvoetbalvereniging Adelaars heeft gisteravond verrassend de finale van destrijd om de afdelingsbeker gewonnen. De Bussumse ploeg versloeg Home Center met 5-3. Met let name het sterke optreden van doelman Robert-Jan van der Horst én Youri Mulder waren daaraan debet. Nadat Evert Jan Smeele Adelaars al op 1-0 had gezet, bereidde Mulder met een formidabele actie de tweede treffer voor de Bussumers voor. Hij omspeelde drie tegenstanders en bediende vervolgens Peter Smulders, die de bal enkel nog binnen hoefde te lopen.

Home Center kwam daarna terug. Dirk Janink voor en Wim Weerman na rust brachten beide ploegen weer in evenwicht. Klaas Ratsma bracht Adelaars opnieuw aan de leiding (3-2), maar door een treffer van René Lens kwam de ploeg uit Lelystad opnieuw langszij.

Menigeen dacht dat Home Center, dat op papier toch over een betere ploeg beschikt, het karwei zou afmaken. Niets bleek echter minder waar. Youri Mulder kreeg het namelijk op zijn heupen en schot Adelaars in een ‘one-man-show’ naar de overwinning: 5-3.

Gooise Hoofdklasse

PosClubPWDLGDPts
1NVC1813233928
2New Wave1813233228
3Burger189361221
4Adelaars 118936621
5Vermeulen Boys18837519
6De Lunet18819-1417
7Radiostad175210-314
8Husky175310-1413
9Sint Boys174310-1811
10Eagles182213-456

In de individuele klassementen van de competitie won John den Hollander de topscoorderstitel. Youri Mulder gaf de meeste voorzetten.